Vier jaar verdiepen in learning analytics voor learning design


Ha Judith,

Deze week stond voor mij in het teken van de afronding van mijn aanvraag voor een Zuyd Voucher Promotieonderzoek. Ieder lectoraat mag 2x een dag in de week aanvragen om een PhD onderzoek mee te co-financieren. Mijn onderzoek zal een van die twee aanvragen zijn voor het lectoraat Technologie-Ondersteund Leren.

Ik ga de komende vier jaren me met een van de trends (door jou beschreven in een van je post van afgelopen week) bezig houden: Learning Analytics. In het bijzonder ga ik me focussen op de vraag hoe we learning analytics kunnen gebruiken om meer inzicht te krijgen in het learning design gedurende het moment dat een cursus draait. En dat inzicht moet er dan zowel komen voor studenten als docenten/ontwikkelaars. Ondanks dat ik al het een ander met learning analytics heb gedaan leer ik toch bij iedere stap weer een heleboel. Het overzichtsdocument “Learning Analytics The emergence of a discipline” van Siemens was geeft een goede start om je in te lezen en het framework dat onze eigen lector Hendrik Drachsler heeft mee ontwikkeld en beschreven in “Translating learning into numbers: a generic framework for learning analytics” is natuurlijk een heel mooie houvast.

Het idee dat we datgene wat we ontworpen hebben, beoordelen en kijken of we het gedrag van de studenten met een verandering aangepast krijgen is niet nieuw. Ieder blok is er ook bij onze faculteit een evaluatie en op basis daarvan proberen we het de volgende ronde nog beter te doen. Echter om te kijken of je dit ook gedurende een cursus kunt doen en daarbij te focussen op het gekozen leerontwerp dat is nog niet zoveel gebeurt. Uiteindelijk hoop je op deze manier het gedrag aan te passen gedurende run-time zodat het leren persoonlijker en beter wordt voor de student. Mocht een dergelijk systeem in de lucht zijn dan kun je daarnaast ook nog over de data van alle studenten analyses gaan maken of wellicht met machine learning (een van de trends die je beschrijft) ook nog stappen maken. Maar dat is nu niet mijn insteek.

overzichtresearch

Het begint voor mij met een literatuur review, waarbij ik de methodiek van Kitchenham ga gebruiken. Ik ben er over aan het denken om elke stap te posten zodat mijn studenten daar van kunnen meeleren. Met de fouten die ik maak en met de stappen die ik zet. Wat ook leuk is dat ik in februari ook met twee afstudeerders mag gaan samenwerken en experimenten om te kijken welke data je allemaal op kunt slaan en welke dashboard mogelijkheden er zijn om de analyses inzichtelijk te maken.

Aan het einde van dit schooljaar moet dan de basis liggen, een conceptual framework waarop ik met studenten ga ontwikkelen. Van september 2017 tot februari 2018 en februari 2018 tot juli 2018 hoop ik dan twee afstudeerders te kunnen inzetten voor de ontwikkeling van het learning dashboard en de eerste versie van de omgeving die we gaan gebruiken. Het learning dashboard, datgene wat de analyses zichtbaar maakt zal een belangrijk element zijn. Het artikel: “Learning analytics dashboard applications” van o.a. Katrien Verbert geeft een mooi overzicht van de status van learning dashboards op dit moment.

Er komen zo drie iteraties waarin we de tool verder ontwikkelen. Maar we focussen niet alleen op de technologie, ook op het gebruik er van. De competenties van de gebruiker van het dashboard (studenten en docenten in mijn onderzoek) om de gepresenteerde analyses van het dashboard ook juist te interpreteren en al kritisch denkend het om te zetten in acties is minstens net zo belangrijk. In ons onderzoek gaan we proberen om inzichtelijk te maken of de competenties er zijn, gaan we oplossingen aanbieden waarbij die competenties getraind kunnen worden of waarbij het gedrag van de gebruikers beïnvloed kan worden.

Tenslotte gaan we natuurlijk kijken of de omgeving en oplossing die we aanbieden invloed heeft op de leer efficiëntie, leer effectiviteit of/en de student beleving.

Bedankt voor je post over het artikel in de onderwijsinnovatie, want het past precies in dit straatje, maar dat wist je natuurlijk al.

Ik hou je op de hoogte.
Groet Marcel

Geplaatst op 14 januari 2017, in 2 B PhD JAMS. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Hi Marcel,

  I am curious to know if Blackboard will also facilitate the data that might be used for LA, do you expect to investigate Blackboard as well, or will it be independent data-delivery?
  Besides this the integration of existing products like Osiris en i.e. QMP might be used to generate data for LA.
  Finally: do you have to adapt to the development of DLO that takes place at this moment within Zuyd?

  • Marcel Schmitz

   Ha Ad,

   In de tijd van Luuk Linssen en Simone Janssen kon de data uit Bb ge-extraheerd worden. Of dit nu ook nog kan ik nog de vraag. Dat bij de keuze van een DLO in de toekomst rekening wordt gehouden met het data-driven inrichten van ons onderwijs lijkt me de logische next step die we als Zuyd moeten nemen, maar dat staat los van mijn onderzoek.

   Integratie met het student informatiesysteem kan maar is wellicht niet direct noodzakelijk omdat daar alleen eindresultaten staan van modules en juist een van de interessante delen van mijn onderzoek zal zijn de run-time actie/reactie met betrekking tot het learning design. Koppeling naar QMP wordt relevant als toetsing (digitaal) is meegenomen in het learning design. Kortom we zullen zien.

   groet Marcel

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: