Modern Workplace Learning Challenge. Mijn top 10 Tools for Learning.


Ha Marcel,

Een paar weken geleden heb ik me ingeschreven bij de MWL Challenge van Jane Hart (@C4LPT).

Jane Hart publiceert voornamelijk over werkplekleren en over een andere benadering van interne trainingsopleidingen. In het kader van mijn andere rol binnen Zuyd Professional om het online samenwerken en kennisdelen te stimuleren, heb ik aan Linda gevraagd of ik deze challenge mocht aangaan. Jane Hart gebruikt Yammer voor samenleren en communicatie in deze challenge. Daar wilde ik ook van leren.

Eén van de eerste opdrachten was om haar Learning Tools Survey in te vullen voor haar top 100 tools for learning. Inmiddels heb ik al wat achterstaand opgelopen, dus was ik net te laat met mijn lijstje in te vullen. Toch wil ik mijn 1e taak netjes afronden, daarom hieronder mijn top 10 van software/online tools dat ik gebruik om persoonlijk te leren en andere te stimuleren

1575-business1. WordPress
Ik gebruik WordPress voor veel blogs: dit 2beJAMmed duoblog, ict in onderwijs en onderzoek, dingen@zuyd, MOOCZI, community van communities. Ik vind bloggen een geweldige manier om mijn gedachten te ordenen, om informatie en mijn kennis te delen, om vragen te stellen en te inspireren. Deze tool ter ondersteuning van mijn buitenboordbrein is veruit mijn favoriet. (Soms maak ik wel eens een uitstapje naar Blogger 😉 )

2. Twitter
Je had misschien gedacht dat Twitter mijn favoriet zou zijn. Ik merk dat ik een soort haat-liefde verhouding met Twitter begin te krijgen. Ik leer nog steeds heel veel via Twitter (mijn persoonlijke deskundigheidsbevorderingscursus). De sfeer van onverdraaglijkheid en weinig respect voor elkaars mening voert steeds meer de boventoon. Dit heeft voor mij het gevoel van een gezellig bruin café dat Twitter jaren voor mij was, verdreven. Ik hou het nu vooral bij het scannen van mijn Twitterlijstjes en laat de onderlinge discussies voor wat ze zijn. Toch vind ik het jammer omdat serendipity voor mij altijd een krachtige leerervaring is.

3. Mail (Outlook/Gmail)
Leervragen krijg ik toch vooral via mail. Veel kennis deel ik daarom toch nog via mail, ook in de vorm van de mail-Nieuwsflits. Hoewel ik vast geloof in social learning, in de open manier van samenwerken waardoor ook anderen deelgenoot worden van jouw vragen of ervaringen, is dit voor veel collega’s een nog grote stap.

4. Feedly
Zonder RSS en mijn eigen krantje Feedly kan ik niet. Ik ben inmiddels op ruim 400 blogs geabonneerd. Die volg ik niet allemaal even intensief, maar zo’n 50 zeker wel. Ik leer zoveel weer van inzichten van collega edubloggers en bibliobloggers. Dit heeft voor mij zeker vakpublicaties vervangen.

5. Pocket
De blogberichten/tweets/websites waarmee ik nog iets wil doen stuur ik naar Pocket, om op een later tijdstip te lezen en te bepalen of ik er over blog, iemand persoonlijk attendeer of ze via Scoop.it deel.

6. TED
Omdat ik elke week in de Nieuwsflits een TEDtalk deel, heb ik er inmiddels al heel wat gezien. Ik leer er elke keer weer van!

7. Scoop.It
Deze curratietool gebruik ik om berichten te delen waarover ik niet uitgebreid blog. Ik maak gebruik van de gratis versie en daarom maar de mogelijkheid om 3 topics aan te maken: (1) ictozuyd, (2) leren en innoveren, (3) zuyd2.0

8. LinkedIn
Je merkt dat social media tools steeds meer op elkaar gaan lijken. LinkedIn heeft ook een timeline zoals Facebook en biedt mogelijkheden aan om te bloggen. Natuurlijk kijk ik regelmatig op LinkedIn en volg ik verschillende groepen. Ik reageer ook wel eens. Mijn blogs worden automatisch in LinkedIn gepost. Ik vind het toch belangrijk om meer open te bloggen en te twitteren dan alleen binnen mijn kring van LinkedIn-contacten.

9. Yammer
Als communitymanager voor Zuyd Professional ben ik met een nieuwe poging bezig om Yammer te introduceren en als online samenwerkomgeving te stimuleren. Het is een proces van vallen en opstaan. Eén van de struikelblokken is dat Yammer niet geïntegreerd is in onze online werkomgeving. Wederom ben ik bezig met verzoeken te sturen richting collega’s van afdeling ICT en Marketing&Communicatie. Het is een stroperig proces.

10. Office365
Sinds het voorjaar hebben we Office 365, hoewel zeer beperkt uitgerold in onze organisatie biedt het wel mogelijkheden om net zoals bij Google Docs samen te werken in documenten, deze te delen. Het is nu een tool (en ook de standaard officepakketten) waarmee ik samenwerk en samen leer/creëer.

Hoewel deze MWL Challenge geen cursus met deadlines is, wil ik toch een beetje bij blijven. Nu maar eens kijken wat de volgende taken zijn.
Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 25 september 2016, in Het Nieuwe Werken en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: