“Be nice or leave”


Hoi Marcel,

De laatste weken wordt er onder het mom van ‘vrijheid van meningsuiting’ nogal wat vunzigheid via Twitter verspreid. De communicatie tussen de politici van PvdA en PVV is nooit van een hoog niveau geweest. En dat was in het twitterloze Fontuyn tijdperk niet anders. Maar door de komst van Twitter hebben sommige mensen de behoefte om lekker anoniem discriminerende maatschappijkritiek te spuien. Anoniem … stoer hoor. Enkele PvdA-prominenten zoals Asscher en Plasterk proberen de beledigende reageerders een spiegel voor te houden. Daarvoor oogsten ze lof.

En niet alleen politici zijn het slachtoffer van allerlei verwensingen, ook celebrities krijgen nogal wat persoonlijke beledigingen naar hun hoofd geslingerd. Fotograaf William Rutten is al het gezeik, gezeur en gescheld op sociale media helemaal beu. Daarom is hij een actie begonnen. Hij fotografeert bekende Nederlanders in een ‘Be Nice Or Leave’ t-shirt. Hij roept nu iedereen op om ook zo’n t-shirt aan te trekken en die als profielfoto te plaatsen. Je kunt het ontwerp gratis downloaden. Een mooie sympathieke actie. Ik ga geen t-shirt printen, maar aandacht op ons blog is het minste wat ik kan doen. Want ik hou van Twitter. Ik hou van sociale media.

Zelf heb ik nooit dit soort verwensingen ontvangen, maar Karin Winters wel. Ik was daar toch wel van geschrokken. En zij ook. Pfff. Gelukkig is zij ‘vrouws’ genoeg om zich niet klein te krijgen. Toch voel ik ook steeds meer negativiteit onder mijn tweeps. Ik lees vaker tweets met vileine kritiek op rapporten en initiatieven van mensen. En beetje meer respect voor de ander vind ik het minste. Je kunt best van mening verschillen. Maar twitter alsjeblieft ‘vaardig, waardig en aardig’. Ik weet dat over deze regel uit het advies Onderwijs2032 ook nogal neerbuigend is gedaan. Voor mij draait het hier wel om. Laten we elkaar behandelen zoals we dat zelf ook willen, face-to-face en online. Dus ‘be nice or leave’.

Het wordt volgens mij de hoogste tijd voor aandacht voor digitaal burgerschap in het onderwijs, aan werken persoonsvorming en maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. Benieuwd of dat meegenomen wordt in de huidige curriculumherzieningtrajecten die nu binnen Zuyd plaatsvinden.

Ik moest het even kwijt 🙂 Twitter vind ik te leuk en te waardevol om de nek om te laten draaien. Ik zou het jammer vinden als dit soort open sociale netwerken verdwijnen en dat kennis delen straks alleen nog maar weer plaatsvindt in kleine gesloten groepen. Ik hoop op de ‘wisdom of the crowd’!

Judith

Toegevoegd 16 februari

Deze TEDtalk ‘When online shaming spirals out of control’ van Jon Ronson is een mooie aanvulling op dit blogbericht. Ik heb m vandaag ook gedeeld in de Nieuwsflits van Zuyd. Jon Ronson vertelt het verhaal van Justine Sacco die door een domme tweet online helemaal afgebrand werd. Shocking toch. Zijn we allemaal niet eens een beetje dom?

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 12 februari 2016, in Social Media. Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Jeroen Kuijten

  heel erg jammer dat meneer William Rutten
  zijn eigen woorden tegen spreekt en er heel veel mensen mee bestempeld
  en zonder goede rede laat blokkeren op zowel twitter als facebook
  ben je NICE
  en kom je met een mooi stukje waar ook hij even niet overna dacht en je vliegt
  je antwoord word verwijdert

  want meneer William Rutten .
  strijkt letterlijk alles over 1 en dezelfde Kam

  Daarnaast komt kijken dat hij op zijn eigen site dik 30 foto’s vertoont
  die hij gebruikt om zijn eigen talent mee te tonen
  maar niet door hem genomen zijn !!!!!!!!!!!!

  en ik wil niet grof en onvriendelijk zijn maar
  ik vind dat meneer Rutten beter in Turkije kan gaan wonen
  en meteen Moslims te worden want daar
  hebben ze een verbod op mening uitingen

 2. Jeroen Kuijten

  PS

  de beste man William Rutten Photography

  is van mening dat men het maar moet toestaan dat foto’s van naakte vrouwen maar gewoon op facebook moeten kunnen
  waarmee meneer vergeet dat er ook Kinderen van 5 jaar en ouder op facebook zitten tegenwoordig
  en hiermee dus in aanraking kunnen komen
  waarmee een te jong kind belasterd word met beelden
  waar het kind nog niet voor klaar is
  het is misschien beter dat Meneer William Rutten en zijn Photography Page
  eens wat beter zou nadenken voor het gaat janken over dergelijke verstandelijke reacties die ten goede bedoeld zijn
  voor de jeugd wat neerkomt
  op bewust bezig zijn met welke leeftijd paginas al bezocht worden op internet

  Be Nice begint bij jezelf
  door bewust na te denken
  over het geen wat je doet zegt en plaatst

  en dergelijke platjes gaan uploaden op een pagina waar jong en oud op zit
  is vragen om Commentaar dat met goedheid en de juiste bedoelingen
  word afgewezen met zijn eigen motto
  waarmee meneer William Rutten
  geheel zijn eigen woorden tegenspreekt

 1. Pingback: Anti-social | 2 BE JAMMED

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: