Bloggen & sociale media


Dag Marcel,

Zoals je hebt gelezen op dit blog heb ik voor de herfstvakantie een leuk gesprek met Emmy Nelissen over hoe zij bloggen inzet om studenten te leren argumenteren. Zij vertelde toen dat ze ook bij een minor van de opleiding Orientaalse Talen en Cultuur met groepsbloggen zou beginnen. Ze heeft me gevraagd om een gastcollege te geven. Dat ga ik vanmiddag doen! Omdat ik weinig tijd had om dit met een spetterende powerpoint / prezi voor te bereiden bedacht ik dat ik dit nu deze ochtend maar even bloggend doe. Vanwege diverse afspraken vandaag heb ik om maar een half uurtje de tijd om aan te schuiven. Emmy vroeg mij de studenten vooral te vertellen hoe ik webloggen in de praktijk toepas. Eventueel suggesties hoe met WordPress en webloggen in het algemeen om te gaan.

Binnen deze minor wordt bloggen gebruikt door een groep studenten om als consultants hun ‘fictieve klant’ te informeren over de voedingsindustrie in de Oriënt. Ze hebben inmiddels een WordPress account gemaakt en zijn nu aan het bloggen. Elk groepje heeft nu minstens 2 blogs geschreven. Vorige week concentreerden ze zich vooral op het blog schrijven. Deze week is hen aangeraden ook aandacht te besteden aan comments die ze ontvangen en zelf comments geven aan andere groepen op hun blogs; hun blogs onder een breder publiek verspreiden (bv. via sociaal media), etc. Over enkele weken moeten ze een overzicht geven van hun blogstatistieken: hoeveel hun blog gelezen worden, hoeveel reacties en comments, etc.

Ik heb van Emmy de links naar de 7 blogs gekregen waarvan 1 blog geen berichten bevatte. De overige 6 blogs zagen er visueel zeer aantrekkelijk uit. Een blog had zelfs blogfoto geüpload (via instellingen | algemeen) zodat het als icoontje in het tabblad van de brower verschijnt. Nice. Ik heb de blogs niet inhoudelijk bekeken. De meeste zagen er aantrekkelijk uit, soms wel wat lang. In de tekst wordt weinig gebruik gemaakt van hyperlinks. Bronnen worden onderaan de pagina geplaatst, al dan niet voorzien van een link. Er worden veel plaatjes gebruikt, maar zonder bronvermelding. Ook afbeeldingen vallen onder auteurswetgeving en horen met bronvermeldingen gepubliceerd te worden! Meer over auteursrechten en bloggen via weblog van de internetjurist. Het reageren op comments doen studenten al goed. Eén groep studenten maakte zelfs al gebruik van categorieën. Top!

Emmy vroeg mij de studenten vooral tips te geven met betrekking tot het breder verspreiden van blogberichten via sociale media.

Wat mij opviel, is dat op 1 blog na, ik bij de anderen goed moest zoeken wie nu de auteurs van het blog zijn. Het presenteren van jezelf op een blog is wel belangrijk. Ook belangrijk is dat een lezer meteen een blogbericht kan delen, liken of reageren. Bij sommige blogs moest ik wel erg zoeken naar de social share opties. Dit is natuurlijk template afhankelijk (studenten gebruiken allemaal net zoals dit blog de hosted variant van WordPress). Via de optie Instellingen | Delen is aan te geven waar de deelknoppen getoond moeten worden en welke diensten je wilt aanbieden. Op deze optie is ook aan te geven op welke sociale netwerken (zoals LinkedIn, Google+, Twitter, Facebook) jij je blogberichten automatisch wilt delen. Deze verbinding kan je voor alleen jezelf maken of voor alle gebruikers op je blog.

Ik wil op dit blog even mijn eerdere tip herhalen mbt het toevoegen van auteurs via de optie Gebruikers op het dashboard van WordPress. Bij het groepsblog was niet altijd duidelijk welke student het blogbericht geschreven had. Bij het aanmaken van een blog wordt dit gekoppeld aan één e-mailadres/facebookaccount. Het is altijd mogelijk om gebruikers toe te voegen. Deze gebruikers kan je de rol geven van beheerder-redacteur-auteur-schrijver-abonne, elk met eigen bevoegdheden. Zo kan elke student die bijdraagt onder eigen naam inloggen, zijn/haar bericht toevoegen en dan wordt bij het blogbericht naast de datum  ook de naam van de bijdrager vermeld.

Online presentatie van jezelf is belangrijk. Deze tips gelden volgens mij voor alle sociale netwerken waarop je actief bent

  1. eerste indruk is belangrijk, dus koppel een foto aan je profiel waarmee je jezelf presenteert.
  2. zet in je profiel in keywords iets over je vaardigheden/interesses/persoonlijkheid. Update deze met enige regelmaat.
  3. laat zien wat je al gedaan hebt, verwijs naar (andere) blogs, twitter, linkedin. Pas op met automatisch koppelen van je berichten, het kan een overload betekenen indien je bericht op elk sociaal netwerk verschijnt. Denk er aan dat elk sociaal netwerk een eigen dynamiek heeft. Het ligt ook aan de wijze waarop je het zelf gebruikt en inzet
CC-BY Jason Hargrove

CC-BY Jason Hargrove

Zoals blogaholic op haar blog terecht schrijft: “als social media bij jou én je doelgroep past, zet dit dan zeker in”.

Wat betreft de vraag van Emmy iets te vertellen over het bijhouden van blogs, verwijs ik weer naar  Ding 2 RSS op Dingen@Zuyd hoe je RSS  hierbij kunt gebruiken. Voor mij is Feedly dé tool!

Tot half 3 zit in overleg in Heerlen, ik hoop dat ik op de afgesproken tijd 15.00 uur op de Brusselseweg zal zijn. Zin in!

Groetjes,
Judith

Een dag later ….

Omdat Emmy een linkje naar dit blog opneemt in de Blackboardomgeving van de studenten nog even enkele aanvullingen, mochten ze toch op het linkje klikken 🙂

Ik werk in WordPress altijd via het ‘oude’ dashboard, de zwarte look and feel, macht der gewoonte waarschijnlijk. Tijdens de presentatie kwam ik er achter dat de studenten (uiteraard 🙂 ) via het nieuwe dashboard in de blauwe kleuren werken. Sommige instellingen die ik in het blog hierboven noemde kon ik niet via de nieuwe look and feel terugvinden, zoals het toevoegen van een blogfoto. Nu kan je wel switchen tussen beide dashboards. In het linkermenu onderaan bij configureren staat de optie wp-admin, hiermee ga je naar het oude dashboard. Gebruikers heet in het nieuwe dashboard trouwens mensen. De informatie over koppelen van je blog aan sociale netwerken en de sociale deelknoppen staat bij configureren | delen.

Daarnaast meldde ik dat het gebruik van RSS handig is om blogs te volgen. Voor deze studenten die alleen met WordPress werken is de optie die WordPress zelf biedt om WP-blogs te volgens natuurlijk ook handig. Boven in de balk staat zowel in het oude als het nieuwe dashboard de optie lezer waarmee dat kan.

WP-profiel2

En onderaan dit blog zie je hoe het eruit ziet als je je profiel invult en koppelt aan blogberichten. Slim om te doen als je je met je blogberichten ook wilt profileren. En voor studenten is het zeker ook goed om dat te koppelen aan hun portfolio, zo concludeerden we tot slot.

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 3 december 2015, in Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: