Reactie op: Open Leerruimtes en de rol van de bibliotheek


Ha Judith,

In je blog Open Leerruimtes en de rol van de bibliotheek vraag je om mijn mening met betrekking tot de invulling van onze leerruimtes en de rol die de mensen van de bieb kunnen spelen hierin. Ik vind het lastig om ver in de toekomst te kijken rondom de leerruimtes. Ik zie een hololens, een mobiele telefoon en een aantal beeldschermtafels en wanden voor me. Holodeck-achtig in te richten omgeving, waarbij je in het fysieke gedeelte mensen kunt ontmoeten. Koffiedrinken, kletsen, eten, spelen, lezen, vergaderen. Vooral met elkaar.

Maar eerlijk gezegd had ik al gedacht dat we daar zouden zijn. En wat zie ik dan in de praktijk: onze ruimte waar studenten en docenten door elkaar kunnen werken wordt in principe alleen nog door studenten gebruikt. De vraag, maar ook het aanbod van en voor onze mediamuur is beperkt. Hebben we als Zuyd ruimte om (startende) ondernemers bij ons op locatie te laten werken?

En de bibliotheek, die probeert te veranderen dat zie ik wel. Maar krijgen ze de ruimte om dat zo snel te doen als dat nodig is. Naast voorlopers moeten ze ook overtuigers worden, aangezien onze docent en studentpopulatie nog niet zo ver is. Tenminste zo lijkt het…

Alhoewel studenten projectwerk via whatsapp, Skype of andere tools doen, maar ook kritiek hebben op te weinig projectruimtes. En toch ook de bibliotheek niet als alternatief zien. Die stap is noodzakelijk, voordat we verder de open ruimtes kunnen invullen.

Nog geen antwoord op je vraag… Meer een gedachtegang en een kleine blik vanuit het huidige verhaal.

Oke poging 2: Ik denk dat de bibliotheek een rol moet spelen om te herkennen, erkennen en het leren kennen van de open leerruimtes die er overall zijn: Thuis, studentenhuis, gemeentehuis, schoolgebouw, openbare bibliotheek, buitenlucht, stationsrestauratie, van der valk, …<zelf invullen>… Want uiteindelijk stokt het daar. Die hololens komt er wel, de telefoons worden de komende jaren met nog sterkere chips en batterijen uitgerust. Het delen van data, de opslag en de analyse zal in de komende jaren een vlucht nemen. Ik ben er van overtuigd dat het niet aan de technologie zal liggen, daar hoeft de bibliotheek niet bij te helpen, maar aan het bewustworden van de wereld als leerplek daar moet de bibliotheek aan werken.

Hmmm vind ik zelf een beter beeld 😉 Ben benieuwd wat onze bibliotheekcollega’s er van vinden.

Groet Marcel

Hey Marcel,
Ja, ik ben ook benieuwd naar reactie van onze bibliotheekcollega’s. Nu jij gereageerd heb, zet ik hierbij ook nog maar het artikel dat ik gisteren via Scoop.It had gedeeld: Who says libraries are dying? They are evolving into spaces for innovation met de conclusie dat de toekomst om de dienstverlening gaat: “Libraries in the 21st century are going to be less about books and more about the services that library staff provide to their community”. Zie ook de trends en uitdagingen volgens het Horizon Report 2015 for libraries

The library of the future, whether the physical space or its digital resources, can be the place where you put things together, make something new, meet new people, and share what you and others bring to the table. It’s peer-to-peer, hands-on, community-based and creation-focused. (Miguel Figueroa of the Center for the Future of Libraries)

Judith

Geplaatst op 22 augustus 2015, in Bibliotheken en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: