Het Nieuwe Leren ofwel #durfteleren -3-


Ha Marcel,

De 3e blogpost over #durfteleren. heeft ‘iets’ langer op zich laten wachten dan gepland. Het to-do-lijstje voor de vakantie wil maar nog niet minderen.
Vakantie! Het is dat ik met mijn gezin naar New York ga 😀 maar een reis naar een Scandinavisch land had ook tot de mogelijkheden behoord. Manlief en ik zijn helemaal in de ‘Wallanders’ (Zweden) en de documentaire over het Finse onderwijs (tip van @ChrisKuijpers) nodigt ook uit dat land eens te bezoeken.

Enkele weken geleden heb een mooi inzicht gekregen in het Finse onderwijssysteem. Helaas is deze 1 uur durende documentaire niet meer via blip.tv beschikbaar. De film is te koop 🙂 Wel is een 2 minuten-filmpje te bekijken.

Die Finnen hebben het goed begrepen. Het gaat er niet om alleen maar simpelweg digitale middelen in het onderwijs te integreren, maar om na te denken hoe mensen / jongeren LEREN.
Er is in Finland veel aandacht voor creativiteit (geïntegreerd in het curriculum), veel samenwerking (studenten onderling, tussen docent en student, tussen docent en docent in opleiding) én er wordt weinig getoetst.
Docenten zijn daar wel academisch geschoold (jaja). Leraar is een gerespecteerd beroep.
Studenten worden uitgedaagd om creatief en innovatief te zijn, men vindt het belangrijker om te leren denken dan om te kunnen reproduceren. Studenten kruigen ruimte om hun eigen leerstijl te ontdekken. Eigen verantwoordelijkheid, weinig huiswerk en samen leren waren items die regelmatig terugkwamen in de documentaire.
Finland vindt onderwijs belangrijk. Iedereen heeft recht op gratis onderwijs. Er is geen inspectie en accreditatie, alles is gebaseerd op vertrouwen. Finland staat met dit onderwijsbeleid al jaren in de top van PISA. PISA is een grootschalig internationaal onderzoek dat de kennis en vaardigheden van 15-jarigen test, met nadruk op leesvaardigheid, wiskunde en wetenschappelijke geletterdheid.
Dit onderwijs gun je onze jongeren toch ook?

Het gaat mij als ICTO-adviseur natuurlijk niet om ICT (Social Media) in het onderwijs te pushen.Maar onze samenleving ondergaat door internet wel een sociaal-culturele transformatie. Deze genetwerkte sameneving vraagt  om ander onderwijs, andere vaardigheden die geleerd moeten worden: 21st century skills. Uit onderzoek blijkt dat het draait om competenties als: samenwerking, communicatie, ict-geletterdheid, sociale/culturele vaardigheden, creativiteit, kritisch denken en probleemoplossend vermogen.
Deze vaardigheden zijn niet alleen belangrijk voor studenten.

Kennisnet is gestart met een interessant project: ‘21 learners – 21 jongeren over 21st century skills‘. Tijdens de eerste bijeenkomst met deze jongeren kwamen ‘lef hebben, lief zijn en kunnen profileren’ als belangrijkste vaardigheden voor de 21e eeuw naar voren.Geweldig toch!

Marcel, kijk zeker even naar dit filmpje. Joke Voogt van Universiteit Twente heeft enkele modellen voor 21st century skills geanalyseerd en presenteert in dit filmpje van ruim 6 minuten waarom het onderwijs aandacht zou moeten besteden aan 21st century skills.

Tijdens de GaiaParksessie over het Nieuwe Leren (zie deel 1 en deel 2 van deze trilogie) werden kennis delen, samenwerken en docentprofessionalisering als zeer belangrijk genoemd. Zouden onze managers ook de vaardigheden ‘lef hebben, lief zijn en kunnen profileren’ belangrijk vinden? Zetten zij samenwerken, cocreeëren, onderzoeksvaardigheden en burgerschap op de agenda? Geven zij ruimte voor 21st century skills?
Durft ZUYD te leren?

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 15 juli 2011, in eLearning en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: