Inderdaad! Belachelijk, al dat onderzoek achter een betaalmuur
Hallo Marcel,
Het is niet de eerste keer. Ik vraag het toch weer.: jouw aandacht voor open promotie-onderzoek. In de NRC van 6 augustus 2016 las ik onderstaande column van Rosanne Hertzberger. Nu zij niet meer tot de academische wereld behoort, kan zij niet meer (itt tot ons omdat wij toegang hebben tot allerlei wetenschappelijke databanken via Zuyd Bibliotheek) kosteloos onderzoeksresultaten lezen. De wetenschappelijke wereld is niet zo open.
Terecht vraagt zij zich af: De Nederlandse regering vindt het steeds belangrijker worden dat dat onderzoekend vermogen bij studenten wordt ontwikkeld. Ook bij hbo’ers. Maar wat is het nut ervan? Na het afstuderen zit die statistiek achter een betaalmuur.
Als al onze alumni zich nu eens inschrijven voor een Zuyd Professional cursus/studie dan houden ze wel toegang tot wetenschappelijke publicaties. Grapje natuurlijk :). Je kunt ook via omwegen aan je pdfjes komen. Of illegaal via Sci-Hub. Toch niet helemaal de bedoeling, wel?
Het gaat niet alleen om open access, daar is inmiddels iedereen (behalve uitgevers) wel voor. De openheid mag wat mij betreft nog een stapje eerder beginnen. Het hele onderzoeksproces open, onderzoeksdata open. Op naar open onderzoek!
Transparante wetenschap. Ik ben voor! Jij toch ook?
Judith
Geplaatst op 7 augustus 2016, in onderzoek en getagd als onderzoek, open access, open onderzoek. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.
Ik herken de situatie. In mijn mondiale Geo database van ruim 50duizend records (die dagelijks bijgewerkt & uitgebreid wordt), zitten er zeer weinig uit Nederland. Alles lijkt na onderzoek in de onderste lades van de onderzoeksinstituten opgesloten te worden en op slot te gaan, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Angelsaksische wereld waarin veel vrij toegankelijk is, van hele domme ideeën tot ook uiterst wetenschappelijke zaken. Bij navraag blijkt dat men hier o zo bang is dat een buitenlander er met het idee van door gaat en er eens aan zou kunnen verdienen. Ook de onderzoekssystematiek in Nederland werkt deze kwestie in de hand.
Angst regeert nog in de academische onderzoekscultuur. Jammer.