BIO-netwerk #kennisdelenisprachtigkrachtig


Heej Marcel,

Gisteren hoorde ik van collega edu-biblio-blogger Daniëlle Quadakkers dat ze mijn blogs miste. Ja ….  sinds de zomer heb ik op 2beJAMmed niet veel geblogd. Ik ben wel heel veel aan het WordPressen. Daarover op een ander moment meer. Gisteren was een dag waarover ik wel een blogje kan schrijven.

CCO by Geralt (Pixabay)

BIO = Bomen, Brainstormen, Bijkletsen, Bediscussiëren, Bijleren over ICT

Voor de 10e keer kwam het BIO-netwerk bijeen. In november 2013 kwamen op initiatief van onze Zuyd oud-collega Harry Vaessen, Jan Snijders (Avans) en Marion Keiren (HAN) ICTO-collega’s van deze drie hogescholen samen om kennis uit te wisselen over ict-in-onderwijs aangelegenheden. Het bleek en blijkt nog steeds dat we (hoewel contexten heel divers zijn) veel gemeenschappelijk hebben en veel van elkaar kunnen leren. Inmiddels is de groep uitgebreid met Saxion. En recentelijk zijn ook Hanze hogeschool en Windesheim aangesloten. Meestal hebben we een thema zoals ict-docentprofessionalisering, video, digitaal toetsen, digitale leeromgeving, visie en aanbesteding, learning analytics. Gisteren kwamen bijna al deze thema’s wel even voorbij.

Verschillende hogescholen zijn bezig met een visietraject rondom ict en onderwijs. Zo kwam Esther van Popta van de HAN vertellen over hun traject en de daaruit geformuleerde ontwerpprincipes. In een aantal projecten wordt deze visie verder uitgewerkt. Ook Avans presenteerde hun ambitieuze visie op ict in onderwijs, met heel veel aandacht voor scholing. Mooi!

Thema’s als Office 365, het onderwijsapplicatielandschap, de positionering van functioneel beheerders, centraal en/of decentrale ICTO-coaches (DLO-coördinatoren). De volgende keer gaan we de rollen en taken van deze collega’s bespreken. Iets waar wij nu in het kader van onze nieuwe DLO ook mee bezig zijn. De BIO-collega’s hadden veel interesse in ons aanbestedingstraject voor de nieuwe DLO. Collega Alexandra en ik hebben veel mooie werkvormen gezien die wij kunnen inzetten voor de curriculumscan die wij nu aan het ontwikkelen zijn ihkv het programma Succesvol Studeren. En alles wordt open met elkaar gedeeld. Zo fijn!

Avans Innovative Studio

foto Michel Kao

Gisteren waren we bij Avans in Den Bosch. Daar is ruim een jaar geleden Avans Innovative Studio opgezet. Jan Snijders had enkele jaren geleden verteld over zijn droom over dit nieuwe onderwijsconcept. Zo mooi om dat nu echt te zien. Het is een combinatie van de pop-up school (vraagstukken uit het werkveld / design thinking) en fablabs. Het is een beetje scrummen en in 2 weken een protype maken, het is vooral multidisciplinair samenwerken. Er wordt gewerkt aan competenties: realisatiekracht – creativiteit – probleemoplossend vermogen – innovatiekracht – reflectieve professional – interdisciplinair samenwerken. Iedere student heeft een personal coach, er wordt ontwikkelingsgericht getoetst (ipsatief), veel peerfeedback. Studenten kunnen in hun vrije studieruimte voor 10 weken inschrijven. De studio is erg succesvol, studenten beoordelen deze manier van leren heel positief. Over enige tijd wordt ook zo’n ruimte ingericht in Avans Breda. De studenten worden geacht van 9 tot 3 in de ruimte aanwezig te zijn. En dat doen ze ook. Alles  in de ruimte staat op wieltjes zodat deze learning space heel flexibel is en snel omgebouwd kan worden.

Na afloop hadden jij en ik een meet-greet-game and eat date met onze Avans-vriend Jeroen Alessie 🙂 Een super gezellige afronding van deze prachtige krachtige kennisdeeldag!

Dank voor het ritje terug naar het zuiden.
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 4 november 2017, in Inspiring en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Hoi Judith,

    Hartstikke leuk dat jullie bij ons op bezoek zijn geweest. Wij zijn zo enthousiast over ons onderwijsconcept dat we dit graag met(aan) iedereen willen (uit)delen. Dus wil je zoiets zelf opzetten dan vinden we het leuk om jullie daarbij te helpen.

    Bart Kapteijns

Kennis delen? Ja graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.