Copyright is brain damage by Nina Paley @TEDxMaastricht


Hallo Marcel,

Een paar weken geleden heb ik al geblogd over TEDxMaastricht 2015. Eén van de betere talks vond ik die van Nina Paley. Paley is animator en cartoonist die haar werk onder een copyleft-licentie verspreid. Met deze licentie doet zij afstand van haar auteursrecht. Maar zij negeert ook het copyright van anderen. Volgens Paley bevordert het vrijelijk verspreiden van informatie de (culturele) innovatie. Cultuur behoort tot het publieke domein en zou niet auteursrechtelijk beschermd moeten zijn, is haar standpunt. Zij beschrijft ook dat we inmiddels al zoveel zelfcensuur toepassen dat het heel moeilijk is om copyright te negeren. Zij probeert dat wel in de animatiefilm waar ze nu aan werkt. Ik schreef al eerder:

De talk van Nina Paley was inhoudelijk erg sterk! Ze sprak over copyleft, dit gaat nog verder dat creative commons licentie voor auteursrechten. Zij heeft besloten dat haar leven te kort is om tegen copyright te strijden. Haar visie is dat informatie tussen mensen openlijk moet vloeien, dat is wat cultuur in stand houdt. Zij vraagt zich af waarom als zij ongevraagd gebrainwasht wordt door de (muziek)industrie -bijvoorbeeld tijdens de kersttijd- zij dan niet een (kerst)liedje in het openbaar mag zingen of open mag gebruiken. Copyright is brain damage and copying is an act of love! Een vrouw naar mijn hart!

Inmiddels is haar talk online en zal ik deze dinsdag delen in de Nieuwsflits. Omdat ik wel ‘iets’ met auteursrechten heb 😉 wilde ik haar TEDtalk ook graag op ons blog delen.

groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 6 november 2015, in TED JAMs en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: